Tuesday, May 12, 2009

İş güç...

Bilmiyorum çalışıyor musunuz, fakat ben ve birçok arkadaşım staj ve iş bulmak için uzun bir zamandır oradan oraya koşturuyoruz. Sonuçta hangi işe girerseniz girin genel olarak bir işi diğer bir işten de maaşı ile ayırıyoruz. Fakat biz maaşı ne için kazanıyoruz? Geçenlerde düşünürken ilginç geldi ve sizinle paylaşayım istedim Acaba asgari ücretle çalışıyorken, aldıklarımız şeylerin parasını ödemek için kaç saat çalışıyoruz. Merak ediyorsanız buyrun;




Ekmek


0,22
2.5 lt Coca Cola


0,52
Starbucks Latte


2,11
Afm'de Sinema bileti ve patlamış mısır


3,96
BurgerKing'de 2 kişilik menü


5,28
Kuruçeşme'de konser bileti


26,4
The marmara'da bir gece konaklama


66,0
Sıradan bir cep telefonu



158
Apple iPhone


307
Apple MacbookPro


1189
Sabancı Üniversitesi yıllık eğitim ve konaklama ücretleri


6606
Volkwagen Golf


10570
İstanbul'da ortalama bir daire


39639



Eğer asgari ücret alıyorsanız ve 150.000 TL değerinde bir ev sahibi olmak istiyorsanız, rakamlar gayet net, diğer bir deyişle eğer 24 saat çalışarak yaklaşık 4,5 sene çalışırsanız böyle bir ev sizin de olabilir. Gerçekten keyfinizi kaçırmak istemezdim fakat durum böyle ve bir kahve için 2 saat boyunca başkalarının işlerini yapmak hala garip geliyor. Eminim ki size "Benim birkaç işim var bir saat içerisinde bitirirsin, işin sonunda sana kahve alırım" desem bana güler geçersiniz fakat size teklif ettiğim ücret ülkemizde birçok insanın kazandığının iki katından fazla. Belkide artık böyle tekliflere daha değişik bakarsınız. Afiyet şeker olsun efendim.



Not: Derseniz ki ben asgari ücret almıyorum onun iki katını alıyorum, o zaman bu saatlerin yarısı kadar çalışmanız gerekir, he derseniz ki ben asgari üç katını alıyorum, o zaman bu saatlerin üçte biri kadar çalışmanız gerekir, he derseniz ki ben asgari ücretin dört katını alıyorum, o zaman daha kafasından ters orantı kuramayan biri için çok para aldığınız için şükretmenizi tavsiye ederim.