Thursday, May 28, 2009

Çöpten aldım bir tane, kadınlar yaptı bin tane...


Tara Hopkins ile projesi hakkında konuştum, sesimi bir kişiye fazla daha duyurabilirsem diye de buradan da yayınlamayı uygun gördüm. Buyrun size Çöp(m)adam projesi.


Yaklaşık bir sene öncesinden beri Sabancı Üniversitesi destekli bir proje Türkiye’nin farklı illerinde hiç çalışıp para kazanma şansı bulamamış ev hanımlarının çantalar üretip, sosyal güvenlerini kazanmasını sağlıyor. Bu projenin ilginç bir yanı ise üretilen çanta ve aksesuvarların fermuar ve iplik dışındaki her malzemesi çöplerden oluşuyor olması. Projede kullanılan tüm malzemeler yıkanmış, sterilize edilmiş ambalajlar ve metal çöpler. Böylelikle bir yandan atıklar değerlendirilirken, bir yandan da dört de biri çalışma şansı bulan kadınlarımızada düzenli gelir elde ediliyor. Kadınlarımız üretmenin verdiği hazzı ve ekonomik özgürlüğün verdiği özgüveni yaşıyor.

Projenin fikir sahibi Sabancı Üniversitesi öğretim görevlisi ve toplumsal duyarlılık projeleri direktörü Tara Hopkins. Tara Hanım atölyelerde tüm kadınlara çanta yapmayı bizzat kendisi öğretiyor, daha sonra da kadınların eğlenerek üretmeleri için onlara atölyelerinde yer veriyor. Giderek artan çöp(m)adamlarıyla güzel ve anlamlı bu projeye öncülük ediyor. Kendisiyle projesi hakkında konuşma şansı bulduk:

· Öncelikle böyle güzel bir proje ile birçok ev hanımının kendi paralarını kazanmasını sağladığınız için teşekkür ederim.Sonradan eklenen kadınlarla birlikte göre atölyelerinizdeki çöp(m)adam sayısı kaça ulaştı ve hangi şehirlerde atölyelerinizi oluşturabildiniz?

· Ayvalık atölyemizde 110 kadın ile çalışma şansı buluyorum, bunlardan yaklaşık 50 tanesi düzenli olarak atölyelerinde çalışıyorlar. İstanbul’da da KEDV destekli bir küçük atölyemiz var, diğer bir atölyemizi ise Diyarbakır’da KaMer ile birlikte yürütüyoruz. Diyarbakır ve İstanbul’da 10’ar çöp(m)adam’ımız var.

· Yeni atölyeler açmayı, ürünlerinizin çeşitliliğini arttırmayı düşünüyor musunuz?

· Tabi ki farklı şehirlerde yeni atölyeler kurmayı düşünüyoruz fakat daha uygun zamanı bekliyoruz. Yaz sonunda birinci yılımızı kutlayacağız ve sonrasında yeni atölyelerimizi açmaktan mutluluk duyarız. Kulağa gülünç gelebilir fakat ürün yelpazemizi geliştirmek istiyoruz. Şu an çeşitli modellerde çantalar, cüzdanlar, plaj çantaları, önlükler, mutfak havluları, doldurulmuş hayvanlar, bileklikler ve küpeler yapıyoruz.

· Biliyorum ki projeniz ev hanımları için tasarlandı fakat gençlerin, özellikle genç kızların projenize yaklaşımları nasıl?

· Gençler çok etkileniyorlar, özellikle çocuklar genel olarak malzemeleri topluyorlar, yaşları 10-14 arasında olan çocuklardan bahsediyorum, özellikle anneleri onların gelmesiyle daha mutlu oluyor, çocuklar da annelerini mutlu ettikleri için mutlu oluyorlar, çok heyecanlı bir şekilde bize yardımcı oluyorlar. Ayrıca yaklaşık 20 kadar genç kızımız da bizimle birlikte projede el emeğini katıyor. Biri açık üniversitede eğitimine devam ederken diğer kızlar liselerini dahi bitirme fırsatı bulamamış kızlarımız.

· Özellikle gençlerin çevrelerinin gelişimine yardımcı olması konusunda ne düşünüyorsunuz? Onlara tavsiyeleriniz var mı?

· Dürüst olmam gerekirse bu konuda biraz üzgünüm, konuşulan ve yapılanlar arasında çok büyük farklılıklar var. Gençlerin çevrelerinin temiz olmasını istediklerini sürekli duyuyorum fakat gördüğüm çöplerini yere atan, arabaların camlarından pet şişe atan gençler. Eğer söyledikleri ve yaptıkları arasında gerçek bir bağ kurulabilirse herşey yapılabilir.

· Sabancı Üniversitesi’nden destek görüyor musunuz?

· Destek görmek mi? Sabancı Üniversitesi maddi olarak hatta manevi olarak ana sponsoru. CIP (Sosyal Sorumluluk Projeleri) çalışanları ve öğrencilerinin desteği olmadan bu kadar kısa zamanda bu kadar ilerleme kaydedemezdik. Umarım diğer üniversitelerimiz de bu yoldan ilerleyip farklı sosyal sorumluluk projelerini desteklerler.

· Çantalarınız ve aksesuarlarınızın Sabancı Üniversitesinde satıldığını gördüm ayrıca Ece Sükan’ın butiğinde satıldığını öğrendim, acaba başka nerelerden bu projenin ürünlerine ulaşabiliriz?

· Nişantaşı’nda “California Nail Bar”, Kanyon’da “Karınca”, Cihangir’de “PazArt” isimli mağazalarda çantalarımızı bulabilirsiniz. Ayrıca Emirgan’daki Sakıp Sabancı müzesinde de ürünlerimizi satıyoruz.

· Peki ürünlerinizin fiyatları ne civarda? Çöp(m)adam’lar ne kadar para kazanıyor?

· Tabi ki birçok çeşit olduğundan dolayı 3 ile 80 lira arasında değişiyor. Bir ürünün fiyatını zeytin toplama parası üzerinden hesaplıyoruz. Burada (Ayvalık) genel geçim kaynağı zeytin toplamak. Ürünün ne kadar sürdüğüne ve zeytin toplama fiyatının ne kadar olduğuna göre bir fiyat belirliyoruz. Paramızın neredeyse tamamı ürünü yapanlara gidiyor, bir kısmını da farklı atölyeler açmak için projemizin fonuna ekliyoruz.

Çöp(m)adam projesi her kadının kimseye muhtaç olmadan yaşayabilmesi için bir iş olanağı sağlamak dışında, geri dönüşümlü olarak çevre bilincini arttırmaya da çalışıyor, böylelikle çok yönlü bir çevresel sorumluluk projesi adını almayı hak ediyor. Her ürünün el yapımı olması bir benzerinin bulunmasını zorlaştırıyor. Özellikle bir kadına alınabilecek en anlamlı hediyelerden, hem alınan kişiyi hemde üretenleri hemde çevreyi bir anda mutlu edebilecek mükemmel bir fırsat. Umarım bu proje benzerlerinin doğması için bir öncü olur ve birçok genç çevrelerine karşı sorumluluklarının farkına varır. Tara Hanımla yaptığım bu içten sohbetinden sonra belki de düzelmesini istediğim şeylerin düzelmeye başlaması için artık elimi taşın altına koymamın gerektiğini farkettim. Bu ve birçok proje gençlerin desteklerini bekliyor. Her şey bizim elimizde.

www.copmadam.com