Tuesday, May 19, 2009

Şahan Gökbakar'ın ateşten "entellektüel" sınavı


Şahan Gökbakar'ı tanımayan var mı? Eminim ki şu an bu soruya neredeyse tüm Türkiye cevap verebilecek durumda. Bir çoğu da bu soruya "Recep İvediiiiiik" diye cevap verecektir. Kulağıma ne zaman Şahan Gökbakar'ın adı gelse, aklıma ilk gelen şey eleştiriler oluyor, özellikle çektiği "Recep İvedik" adlı iki filmine de birçok mecrada çeşitli boyutlarda eleştiriler yapıldı. Şahan neden acaba bu kadar eleştirildi?

İlk televizyonda görünüşü olmasa da birçok insan Şahan Gökbakar ile TV8 in Zoka programında tanıştı. Daha sonra en çok bilinirliğe de kendi şovu olan "Dikkat Şahan Çıkabilir" ile kavuştu. Bu kadar eleştirilen bu adam ilk çıktığı 2004 yılı sonrası işlerinde ne olarak konuşuluyordu? Özellikle ekşisözlük gibi, yazar bazlı forum sözlük gibi ortamlarda, aylarca aranan mizahcı, yeni ve genç yetenek olarak tanıtıldı. Hatta insanlar kafalarını taşlara vurdu, neden bu adam daha bilinen bir program yapmıyor diye. Daha sonra çok da başarılı olmayan ATV ve NTV de programlar yaptı. Programları yine televizyonun ortalamasından güzeldi, daha önce olmayan bir format diyebileceğimiz şekilde birçok konuda skeç yapmaya devam etti.

Ne olduysa Recep İvedik adlı karakterin sinemaya geçmesiyle başladı. Yüzlerce popüler kültürün içinden sıyrılan "entellektüel" in yere göğe sığdıramadığı Şahan Gökbakar birden, kalitesinden ödün veren bir kötü mizahcıya dönüştü. Özellikle insanların çoğunun sinemaya gitmesi ve filmi beğenmesi konusunda çok fazla "osurdu, geğirdi komik oldu" eleştirisi yapılsada, açık konuşmak gerekirse "Recep İvedik" filmi uzun bir skeçten başka bir şey değildi. Bunu kötü anlamda söylediğimi sanmayın sakın, o skeçlerine güle güle Şahan'ı seven birisiyim. Peki neden hala bu kadar eleştirildi?

Cevap bana göre çok açık, kıskançlık. Evet gerçekten, birkaç şekilde kıskançlıktan dolayı bu kadar eleştirildiğine gönülden inanıyorum. İlk olarak Şahan'ın popüler kültürde bu kadar tanınıp sevinmesini yedirememek, yani yolda yürürken beğenmediğimiz adam da Recep İvedik'i beğendiğinde ister istemez Şahan'ı aşağılamaları gerektiğini hissettiklerini düşünüyorum. Nasıl aldığınız bir ayakkabıyı idollerinizden biri giyerken görünce daha da seversiniz de çok alaksız, belkide saygı bile duymadığınız biri giyince o ayakkabıyı bir daha en azından o ortamda giymek istemessiniz, aynı şekilde Şahan'ı, beğenmediği insanların giyidiğini görünce, insanlar, beğenmediklerini söylediler. En azından skeçlerini eleştirdiklerinden daha sert ve ağır eleştirdiler.

Diğer bir neden ise muazzam bir gişe, mesela bu konuda ben de hala kendime yediremiyorum. Haftalar boyunca (10 un üzerinde) İstanbul'da sinemalardaydı, sanırım hala dvd'si 20 lira ve insanlar birkaç kere izlediler filmi ve hala dvd'sini almaya devam ediyorlar. Yani Şahan filmini vizyona sunarken belki 1000 tane çok koyu fan'ını kaybetti, ama yerine birkaç milyon dolar ve milyonlarca seyirci geldi. Bu başarı da onu eleştiren binlerce insanın sahip olmak isteyip de söyleyemediği başarı olsa gerek.

Bunlara rağmen Şahan'ın kötü birşey yapmadığını düşünüyorum, yani bu popülerlik ve paraya sahip olduktan sonra da eski bildiğimiz Şahan çizgisinden çok fazla saptığını söylemeye dilim el vermiyor. İkinci filmini izlemeye vakit bulamadım ama umarım bundan sonra daha çok zaman ayırır filmine zaten milyonlarca seveni var üzerine de bu 1000 tane entellektüel fan'ının gönlünü alırsa, unutulmayacak bir sanatçı olacağından hiç şüphem yok.

Yani osur, geğir ama biraz daha kurgu koy be aslanım, hadi görelim seni, sen Recep İvedik'ten fazlasısın, tekrar göstermenin zamanı geldi bence.
.